blog classic image
woensdag 20 september 2017

Soorten droogmethodes en gebruik

Welke droogmethodes zijn er en hoe worden ze gebruikt?

Ben je aan het bouwen of heb je waterschade in je woning of bedrijfsgebouw, dan wil je hoe dan ook dat het vocht zo snel mogelijk uit de ruimte weg is. Welk toestel of welke methode daarvoor het meest geschikt is, is voor jou wellicht een raadsel.
Toch is het heel belangrijk dat de goeie droogtechniek gebruikt wordt. Niet alleen kan je zo heel wat onnodige kosten besparen, maar in heel wat gevallen is het ook noodzakelijk om schade op lange termijn te vermijden.
We geven je graag een woordje uitleg bij de verschillende technieken en wanneer ze best gebruikt worden.

Condensatiedroging

Bij condensatiedrogen wordt het vocht aan de lucht onttrokken. De condens wordt in het toestel gekoeld tot water, dat opgevangen en afgevoerd wordt. De geproduceerde droge lucht wordt terug de ruimte ingeblazen. Om dit te versnellen plaatsen we  ventilatoren, zodat de droge lucht beter verspreid wordt in de ruimte. Doorgaans worden per condensatiedroger twee ventilatoren geplaatst.

Bij deze methode is het belangrijk dat de temperatuur in de te drogen ruimte voldoende hoog gehouden wordt (liefst boven de 20°). Immers, hoe kouder de lucht hoe minder vocht ze bevat en hoe langer het droogproces zal duren.

Vaak is het dan ook nodig om de ruimte bij te verwarmen. Dit kan met extra verwarmingstoestellen die hier speciaal voor uitgerust zijn. Handiger en zuiniger zijn echter de toestellen die een geïntegreerde verwarming hebben, die automatisch ingeschakeld wordt wanneer de temperatuur te laag zakt.

Adsorptie droging

Bij deze techniek wordt de vochtige lucht door een draaiend silicagel wiel geblazen, die op zijn beurt het vocht uit de lucht absorbeert. Een gedeelte van de aangezogen lucht wordt verwarmd en door een afgesloten gedeelte van het wiel geblazen. Deze vochtige en warme lucht wordt afgevoerd buiten de te drogen ruimte. Het andere deel, vochtvrije lucht, wordt opnieuw de ruimte ingeblazen. Ook hier worden extra ventilatoren gebruikt om de droge warme lucht beter te verspreiden in de lucht.

Deze vorm van droging wordt vaak bij waterschade gebruikt, omdat het vocht heel snel kan worden weggetrokken. Dit is echter een delicaat proces omdat een te lage luchtvochtigheid permanente schade aan (houten) meubelen en deuren kan veroorzaken. Een nauwgezette controle van de relatieve luchtvochtigheid is dus noodzakelijk!

In de wintermaanden wordt het ook bij bouwdrogen vaak efficiënter om via adsorptie te werken. Het is dan immers onbegonnen werk om de te drogen ruimtes, die vaak nog niet volledig afgesloten zijn of waar veel passage is, voldoende te verwarmen voor condensatiedroging.

Ook hier moet er nauwkeurig gecontroleerd worden dat de luchtvochtigheid voldoende hoog blijft, anders is de kans op krimpscheuren door de lage luchtvochtigheid te groot.

Adsorptiedroging is de aangewezen methode na industriële brandschade. In dat geval moet er heel snel een ‘corrosie-stop’ gebeuren op de aanwezige machines die in aanraking gekomen zijn met chloride. Deze worden afgedekt met plastiek en onder de machines wordt een adsorptiedroger geplaatst om het geheel zo snel mogelijk uit te drogen.

Vacuümdrogen

Bij het vacuümdrogen wordt de vochtige lucht via een turbine uitgezogen waardoor een onderdruk ontstaat en het droogproces heel snel kan gebeuren.

Deze speciale techniek is uiterst geschikt voor het drogen van gelaagde constructies en zwevende vloeren. Zo kan de waterschade bij een lek in de vloerverwarming of in een plat dak verholpen worden zonder dat alles moet worden uitgebroken.

Meer info over de juiste droogtechniek voor jouw situatie? Contacteer ons!

T: 0476 63 52 17

contact@flh-dryingsolutions.be