blog classic image
woensdag 20 september 2017

Waarom bouwdrogen?

Een nieuwbouwwoning moet je laten uitdrogen, sowieso.
Want de hoeveelheid water die er bij het bouwproces komt kijken, is enorm. Voor een gemiddelde woning gaat dit over 3.000 tot 5.000 liter. Dat is de inhoud van een kleine regenput!

Dat vocht moet er op termijn allemaal terug uit om in een gezond en aangenaam huis te kunnen wonen.
De voordeligste manier om de nieuwbouw te laten drogen, is ventileren door middel van buitenlucht. Maar in onze weersomstandigheden, met een veelal hoge luchtvochtigheid, is dat niet evident en een proces van lange duur…

Wil je dus geen jaren moeten wachten om je nieuw huis te betrekken of het risico lopen op vochtproblemen op langere termijn, dan is een bouwdroger geen overbodig luxe.
Om de kosten zo laag en het rendement zo hoog mogelijk te houden, kies je best voor een degelijke bouwdroger, met een ingebouwde verwarming en/of ventilator.

We zetten enkele goeie redenen om een bouwdroger te plaatsen op een rijtje.

Sneller in je woning

Een natuurlijke droging van een nieuwbouwwoning is een werk van lange adem en de huidige isolatienormen verlengen dit proces nog. Zonder bouwdroger mag je rekenen op een termijn van 12 tot 18 maanden alvorens de woning uitgedroogd is.

Met een goeie bouwdroger, met ingebouwde ventilator en/of verwarming, kan je de droogtijd tot een absoluut minimum (gemiddelde 6 tot 8 weken) herleiden en geniet je dus veel sneller van je nieuwe stek!

Vochtvrij vloeren en afwerken

Ongeacht of je nu parket plaatst, laminaat of vinyl, de ondergrond (= de chape) moet volledig droog zijn om te kunnen vloeren. Anders dreigt je vloer krom te trekken. In vaktermen noemen ze dit ‘banaanvorming’.
Ook voor het plaatsen van natuursteen is het van belang dat de chape goed droog is om te vermijden dat het vocht in je vloer dringt.

Wil je graag je huis afwerken (schilderen, behangen,…) voor je erin gaat wonen, dan is het noodzakelijk dat ook de pleisterwerken goed droog zijn. En vergis je niet, het is niet voldoende dat de plaaster droog aanvoelt of wit getrokken is! Nee, ook de onderliggende lagen moeten volledig vochtvrij zijn. Anders heb je binnen de kortste keren te maken met afbladerende verf of papier of nog erger, met schimmelvorming…

Vermijd schimmels

Schimmelvorming ontstaat doordat het vocht uit de muren of plafonds niet weg geraakt. Gebrek aan ventilatie en onvoldoende droog plakwerk en/of chape zijn in nieuwbouwwoningen de voornaamste oorzaken.
Schimmels ogen niet alleen vies en vuil, ze zijn op lange termijn ook schadelijk voor de gezondheid. Ze hebben een nefast effect op de luchtwegen en voor mensen met astma of chronische bronchitis zijn ze ronduit gevaarlijk.
Met een bouwdroger met ingebouwde ventilatie herleid je het risico op latere schimmelvorming tot een minimum.

Bespaar op je energiefactuur

Een bouwdroger plaatsen kost wat geld, maar géén plaatsen kost je op termijn nog veel meer… Want is de woning nog niet volledig droog als je er in gaat wonen, dan kan je energiefactuur in de eerste jaren dubbel zo hoog oplopen! Een relatief vochtige ruimte op temperatuur brengen en houden kost immers veel meer energie dan een ruimte met een normale luchtigvochtigheid. Bovendien vraagt een nog uit te drogen woning veel natuurlijke verluchting, waardoor heel wat verwarming letterlijk door ramen en deuren verdwijnt.

Kortom, een degelijke bouwdroger plaatsen is winst op korte en lange termijn!

Wil je meer informatie hoe we kunnen helpen om je nieuwbouwwoning correct en volledig droog te krijgen, neem steeds vrijblijvend contact op:

T: 0476 63 52 17

contact@flh-dryingsolutions.be